Blog

Wat is het in mij dat ik mij meen te moeten bemoeien met iets buiten mij?

Vanzelfsprekend

Zo vanzelfsprekend als de dingen vroeger waren is het niet weten van nu. Zelfs de vraag waar ik gisteren een stukje over schreef op facebook ‘wat is het in jou dat je je meent te moeten bemoeien met iets buiten jou’ … kan je die ooit echt beantwoorden? Hoe vaak ben ik mij echt bewust van mijn diepste beweegredenen? Angsten? Overtuigingen? Patronen die er in mijn kindertijd en het opgroeien daarna diep zijn ingesleten… hoe maakbaar is het leven?

Wat is waarheid?

O, begrijp me goed hoor, ik geloof echt, met heel mijn hart, in het enorme potentieel van de mens! Er is veel meer mogelijk dan we denken of geloven. Maar de praktijk blijkt vaak weerbarstig. Toch? Hoe vind je je weg in het oerwoud van dromen en illusies, meningen, filosofieën, religieuze uitingen en onzin, feiten, bestaan die wel?, halve waarheden, hele leugens, percepties van de werkelijkheid, wat is werkelijkheid? Wat is waarheid?

Blinde vlek

Je denkt iemand gevonden te hebben waarmee je ‘op 1 lijn zit’. Blijkt het plotseling toch niet helemaal zo te zijn. De boodschap die deze persoon brengt wordt ineens ruw verstoord door oude pijnen, die zich, versterkt door nieuwe ervaringen, naar de oppervlakte dringen. Tenminste, zo ziet het er voor mij vanaf de buitenkant dan uit. Makkelijk ook, zonder de blinde vlek die vaak in de weg zit als ik naar mezelf wil kijken.

De vraag

Wat is het in mij dat ik meen mij te moeten bemoeien met iets buiten mij? Ik vind het echt een hele goede vraag. (de vraag komt uit de podcast van Jorn Luka met Karen Hamaker-Zondag 7-4-2022) Ik proef meteen wel dat deze vraag ook een heel eigen leven kan gaan leiden. Je kan hem makkelijk voor je eigen karretje van overtuigingen spannen. Het bijvoorbeeld laten klinken alsof je je nergens meer mee mag bemoeien. Wie ben ik nou? Als het dat bij je oproept weet je zeker dat er dingen in je leven zijn waar je het vergrootglas op mag leggen omdat daar iets te ontdekken valt dat je gaat helpen genezen.

Bron: pinterest

Energie

Het is een vraag die eerlijk, zonder oordeel, gesteld mag worden. Regelmatig. Elke week. Elke dag? Vooral als je merkt dat iets je raakt denk ik. En wees dan niet tevreden met het eerste antwoord. Dat zei Karen Hamaker mooi in de podcast. Ga dieper. Als ik op iets reageer vanuit verwonding, angst, pijn kost me dat ongelofelijk veel energie. Dan ben ik de dag erna kapot. De energie die ik op dat moment afgeef heeft invloed op de situatie, de mensen die erbij betrokken zijn, de uitkomst, mezelf.

Helderder.

Iets in mij weet zeker dat als je de vraag de tijd geeft om te ontluiken, je dichter bij je kern gaat komen. Je wordt helderder. Grenzen worden helder. Je gaat andere keuzes maken. Bewuster. Je reageert dan vanuit een andere energie. Niet vanuit pijn of onbalans. Maar vanuit overtuiging, een diep weten, liefde. Dat heeft invloed op alles om je heen.

Liefs

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.